Funkcionalna endoskopska sinusna
Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva. Na mesto eliminisanog zamućenog sočiva se ugrađuje veštačko sočivo, koje pacijentima omogućava ...

Saznaj više ...
FESS


Endoskopija nosne šupljine i moderne imidžing tehnike danas predstavljaju standard u pristupu bolestima nosa i sinusa. One nam omogućavaju da izbegnemo nepotrebne i velike hirurške zahvate...

Saznaj više ...
VAŠA BOLNICA VAS UČI


Bezbedan pogled unutra - ultrazvučni pregled je bezopasan kako za majke tako i za njihove bebe.

Saznaj više ...
Vaskularna hirurgija


Nekada fizički male prepreke zadaju ljudima velike muke i boli.
Problemi vezani za vene, kapilare i hemoroide mogu se umanjiti ili potpuno otkloniti adekvatnim terapijama ...
Upotreba lasera u lečenju proširenih vena...

Saznaj više ...
PITAJTE DOKTORA


Pitajte doktora preko ovog formulara. Odgovor ćete dobiti u što kraćem roku na Vaš e-mail, a Vaše pitanje i odgovor će biti objavljeni na ovoj stranici.

Saznaj više ...
fb.png twit.png

 

Anestezija - Bauk ili ne?

Ne tako davno o anesteziji se u narodu skoro ništa nije znalo a i sada se relativno malo zna mada se u štampi stidljivo pojavljuju članci o značaju i mestu anestezije u ”lečenju” pacijenata.
 Ko se seća i ko je gledao stare vestern filmove pamti scene u kojima se vadi metak ili vrši vec neka slična hirurška intervencija a pacijenta pre toga “naliju” sa dobrom količinom žestokog alkohola (viski). I pored toga pacijenta dosta intenzivno boli pomenuti zahvat.
 Dakle, svrha anestezije jeste da omogući bolesniku bezbedan i bezbolan operativni zahvat, a operatoru odgovarajuće uslove za operaciju.
Prva “moderna” anestezija izvedena je ne tako davno, tačnije 1884 godine, kada je Colton, putujući hemičar i zabavljač koristeći “smejući gas” na jednoj priredbi inspirisao zubara Horasa Velsa da upotrebi taj gas, koji se i danas koristi u anesteziji, za vađenje zuba, jer je primetio da ljudi koji su udisali gas ne osećaju bol. Kažem ne tako davno jer su hirurški zahvati izvođeni od pamtiveka, a bol se rešavao na razne načine osim već pomenutog. Nakon toga su se u anesteziji koristili različiti, najčešće zapaljivi gasovi (etar, hloroform), koji osim sto su zapaljivi, na određen način bili i toksični (otrovni) za organizam.
Anestezija je  postupak kojim se u potpunosti odstranjuje bol. Time se omogućava da i inače bolan zahvat bude bezbolan.
Anesteziju sprovodi lekar specijalista anestezije i reanimacije

  Naravno sa napredkom medicine, farmacije i tehnike razvili su se svi uslovi da bolesnik dobije odgovarajuću anesteziju prema uzrastu, stanju organizma i pratećim bolestima.

Postoje dve osnovne vrste anestezije: opšta  i regionalna

Opšta anestezija (totalna) uključuje gubitak svesti, svih bolnih nadražaja, gašenje obrambenih refleksa, a često i relaksacije(opustanja) skeletnih mišića sto se sve izaziva inhalacionim anesteticima koji ulaze preko pluća ili intravenski, lekovima koji se daju direktno u venu.

U regionalnoj anesteziji određeni deo tela je neosetljiv na bol (provodna anestezija) ili samo neposredni deo operacionog polja (lokalna anestezija), koja podrazumeva bezbolnost odgovarajućeg dela tela na kome se vrši operativni zahvat, a da je pacijent pri tome potpuno budan i svestan.

Osim za operativne zahvate danas se određena vrsta analgosedacije koristi i za dijagnostičke procedure.Pri ovim postupcima pacijent ne spava već je smiren i ne oseća bol.

Anesteziolozi se u novije vreme bave i  terapijom raznih bolnih stanja, kako akutnih tako i hronicnih.
Svaka vrsta anestezije ima svoje prednosti i mane. Predlažemo Vam da izbor vrste anestezije prepustite anesteziologu, koji će za predviđenu operaciju odabrati najbolju anesteziju, koja će Vaš organizam najmanje opteretiti.
 Jasno, pre svake anestezije izvrsi se detaljan pregled bolesnika, obavi se razgovor sa njim (izuzev u hitnim slucajevima i kada pacijent nije pri svesti) i objasni mu se sta i kako ce se odigravati i sta moze da ocekuje nakon budjenja iz anestezije. Da bi se rizik anestezije sveo na minimum, anesteziolog će  proučiti dosadašnju medicinsku dokumentaciju koju pacijent poseduje. Zatim sledi pregled laboratorijskih nalaza i po potrebi određivanje dodatnih,  da bi se utvrdilo stvarno bolesnikovo stanje. Po potrebi se ukljucuju konsultacije sa drugim specijalistima, ako je to važno za pacijenta u vođenju anestezije. Nakon što se pacijent upoznao sa svim postupcima i rizicima anestezije, on pristanak overava svojim potpisom.

Jos u bolesnickoj sobi sledi davanje premedikacije, koja za cilj ima smirivanje pacijenta.
U neposrednom postoperativnom periodu anesteziolog nadgleda buđenje pacijenta, kontrolise njegove vitalne funkcije te po potrebi ordinira analgetike i nadoknadu tecnosti.

Naravno pacijenti se boje nepoznatog, a anestezija je za njih skoro uvek apsolutna tajna, za razliku od operativnog zahvata gde, skoro uvek, tačno znaju šta će operisati i šta ih očekuje. Nakon buđenja iz anestezije, po pravilu, pacijent odmah zaboravlja sve svoje strahove od anestezije i usredsređuje se na rezultate operacije.

Mora se svakako napomenuti da u medcini jos uvek postoje brojne nepoznanice i da se ponekad reakcije organizma nepredvide te je za izvođenje svakog medicinskog zahvata pa i davanje anestezije neophodna puna koncentracija i angažovanost lekara anesteziologa, anestetičara kao i celog tima koji sudeluje u operativnom zahvatu.

Uputstva  pacijentu

- Šest sati pre anestezije ne smete ništa jesti ni piti. Time se smanjuje mogućnost povraćanja te drugih neugodnih posledica za vreme i nakon anestezije.
 - Pre ulaska u operacionu  salu, ako imate, izvadite zubnu protezu, kontaktna sociva, skinite lak s noktiju, ruž s usana i nakit.
- Ako ste pušač, suzdržite se od pušenja u razdoblju pripreme za operaciju.
- Najmanje 24 sata nakon anestezije ne biste smeli upravljati motornim vozilom.
- Ako hirurški zahvat dopušta, četiri sata nakon anestezije možete piti  i uzeti lakši obrok.

prim. dr Vladimir Arsenić

dr-vladimir.jpg

Dr Vladimir Arsenić rođen je 06.01.1947. godine u Beogradu. Osnovnu skolu i Klasicnu gimnaziju zavrsio je u Beogradu, gde je nastavio studije na Medicinskom fakultetu na kome je i diplomirao 1972. godine. Specijalizaciju iz anesteziologije sa reanimatologijom, obavio na Klinickom centru Ljubljana i polozio specijalisticki ispit 1978. godine kod Prof dr Stojana Jeretina.

Saznaj više...

 

Ive Lole Ribara 38, Zrenjanin, Srbija

Telefon: +381 (0)23 510 765
              +381 (0)23 580 030
 
Fax:       +381 (0)23 528 830
 
Mobilni: +381 (0)60 0510 766
              +381 (0)60 0510 776
              +381 (0)60 0510 816

Konsultanti - Anesteziologija


Dr Vladimir Arsenić
Dr Siniša Savović
Dr Goran Latovljev
Dr Sanja Korolija
Dr Siniša Runo
Dr Milena Raketa
Dr Nataša Petrović