Funkcionalna endoskopska sinusna
Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva. Na mesto eliminisanog zamućenog sočiva se ugrađuje veštačko sočivo, koje pacijentima omogućava ...

Saznaj više ...
FESS


Endoskopija nosne šupljine i moderne imidžing tehnike danas predstavljaju standard u pristupu bolestima nosa i sinusa. One nam omogućavaju da izbegnemo nepotrebne i velike hirurške zahvate...

Saznaj više ...
VAŠA BOLNICA VAS UČI


Bezbedan pogled unutra - ultrazvučni pregled je bezopasan kako za majke tako i za njihove bebe.

Saznaj više ...
Vaskularna hirurgija


Nekada fizički male prepreke zadaju ljudima velike muke i boli.
Problemi vezani za vene, kapilare i hemoroide mogu se umanjiti ili potpuno otkloniti adekvatnim terapijama ...
Upotreba lasera u lečenju proširenih vena...

Saznaj više ...
PITAJTE DOKTORA


Pitajte doktora preko ovog formulara. Odgovor ćete dobiti u što kraćem roku na Vaš e-mail, a Vaše pitanje i odgovor će biti objavljeni na ovoj stranici.

Saznaj više ...
fb.png twit.png

 

Epikutano testiranje

 

epikutarno testiranje

Epikutano testiranje (patch test ili testiranje na kontaktne alergene) je glavni oslonac u postavljanju ili potvrdjivanju dijagnoze  kontktne alergije( ekcema, dermatita) ili drugih dugotrajnih dermatoza, gde učestali recidivi(ponavljanja), otpornost na  terapiju,  budi sumnju  da se možda radi o kontaktnoj alergiji.

Kontaktni alergijski dermatit (ekcem) je reakcija tela na dodir kože sa odredjenimhemijskim supstancama,predmetima i drugim stvarima sa kojima dolazimo u kontakt u svakodnevnom životu  metali,  lepkovi, parfemi, farbe, kreme, rukavice, biljke, hemikalije, kozmetska sredstva itd).

Kontaktni alergijski dermatit (ekcem) se manifestuje crvenilom,svrabom,osipom,malim plikovima i ljuspanjem. Najčešće se javlja na  šakama, licu, vratu, ušnim školjkama, oko pupka, stopalima, nekad i genitalijama.

Kada se radi epikutano testiranje?

-ako imate sličnu reakciju na mestu kontakta svaki put kada dolazite u dodir sa nekim predmetom ili materijom

-ako se ne javlja kada niste u kontaktu sa  tom materijom,ali se ponavlja kod ponovnog kontakta

-ako se promene po koži smiruju tokom godišnjeg odmora, a pogoršava se nakon povratka kući ili na posao

-ako imate neku dugotrajnu kožnu promenu, gde su učestali recidivi,koja je otporna na lečenje i gde se budi sumnja da se možda radi o kontaknoj alergiji.

Kako se radi  epikutano testiranje?

Za epikutano testiranje se -u Evropi,pa i kod nas- koriste alergeni standardne Evropske serije od 30 najčešćih supstanci(alergena) sa kojima se srećemo u svakodnevnom životu i pri najčešćim zanimanjima. Test se izvodi veoma jednostavno,u mirnoj fazi bolesti, pretežno na čistoj koži ledja ( bez kožnih promena), gde se postavljaju alergeni uz pomoć posebne lepljive trake i ostavljaju se  na tom mestu 48h. Nakon toga  se test trake skidaju, a rezultat se očitava nakon 48h, 72h, 5. i 7. dana. Za vreme testiranja mesto testiranja se ne sme kvasiti, izlagati suncu, mazati.

Kako se pripremati za testiranje?

Pre testiranje se ne sme koristiti antihistaminici 2-3 dana, kortikosteroidi do 2 nedelje. Mesto testiranja mora da bude bez kožnih promena 2 nedelje.Osoba ne sme  da se  izlaže UV zracima (sunce,solarijum) 4-6 nedelja, i treba prekinuti svu lokalnu terapiju 2-3 dana pre testiranja.

Šta se dešava ako je epikutani test pozitivan?

Dermatolog na osnovu rezultata ovog testiranja i od Vas dobijenih podataka o toku bolesti, navikama, hobiju, donosi zaključak o mogućem uzroku promene na Vašoj koži. Utvrdjivanjem alergije na odredjenu suspstancu može da se izbegne kontakt sa stvarima koji tu supstancu sadrže. Na taj način  se izbegne alergijska reakcija i posledice na koži,čime se u značajnoj meri poboljšava kvalitet života.

dr Matilda Čeke

 

Ive Lole Ribara 38, Zrenjanin, Srbija  

Telefon: +381 (0)23 510 765  

              +381 (0)23 580 030  

 Fax: +381 (0)23 528 830  

Mobilni: +381 (0)60 0510 766  

              +381 (0)60 0510 776  

              +381 (0)60 0510 816 obsjsvi2.jpg