Funkcionalna endoskopska sinusna
Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva. Na mesto eliminisanog zamućenog sočiva se ugrađuje veštačko sočivo, koje pacijentima omogućava ...

Saznaj više ...
FESS


Endoskopija nosne šupljine i moderne imidžing tehnike danas predstavljaju standard u pristupu bolestima nosa i sinusa. One nam omogućavaju da izbegnemo nepotrebne i velike hirurške zahvate...

Saznaj više ...
VAŠA BOLNICA VAS UČI


Bezbedan pogled unutra - ultrazvučni pregled je bezopasan kako za majke tako i za njihove bebe.

Saznaj više ...
Vaskularna hirurgija


Nekada fizički male prepreke zadaju ljudima velike muke i boli.
Problemi vezani za vene, kapilare i hemoroide mogu se umanjiti ili potpuno otkloniti adekvatnim terapijama ...
Upotreba lasera u lečenju proširenih vena...

Saznaj više ...
PITAJTE DOKTORA


Pitajte doktora preko ovog formulara. Odgovor ćete dobiti u što kraćem roku na Vaš e-mail, a Vaše pitanje i odgovor će biti objavljeni na ovoj stranici.

Saznaj više ...
fb.png twit.png

 

 

epikutarno testiranje

Epikutano testiranje (patch test ili testiranje na kontaktne alergene) je glavni oslonac u postavljanju ili potvrdjivanju dijagnoze  kontktne alergije( ekcema, dermatita) ili drugih dugotrajnih dermatoza, gde učestali recidivi(ponavljanja), otpornost na  terapiju,  budi sumnju  da se možda radi o kontaktnoj alergiji.

Kontaktni alergijski dermatit (ekcem) je reakcija tela na dodir kože sa odredjenimhemijskim supstancama,predmetima i drugim stvarima sa kojima dolazimo u kontakt u svakodnevnom životu  metali,  lepkovi, parfemi, farbe, kreme, rukavice, biljke, hemikalije, kozmetska sredstva itd).

Kontaktni alergijski dermatit (ekcem) se manifestuje crvenilom,svrabom,osipom,malim plikovima i ljuspanjem. Najčešće se javlja na  šakama, licu, vratu, ušnim školjkama, oko pupka, stopalima, nekad i genitalijama.

Kada se radi epikutano testiranje?

-ako imate sličnu reakciju na mestu kontakta svaki put kada dolazite u dodir sa nekim predmetom ili materijom

-ako se ne javlja kada niste u kontaktu sa  tom materijom,ali se ponavlja kod ponovnog kontakta

-ako se promene po koži smiruju tokom godišnjeg odmora, a pogoršava se nakon povratka kući ili na posao

-ako imate neku dugotrajnu kožnu promenu, gde su učestali recidivi,koja je otporna na lečenje i gde se budi sumnja da se možda radi o kontaknoj alergiji.

Kako se radi  epikutano testiranje?

Za epikutano testiranje se -u Evropi,pa i kod nas- koriste alergeni standardne Evropske serije od 30 najčešćih supstanci(alergena) sa kojima se srećemo u svakodnevnom životu i pri najčešćim zanimanjima. Test se izvodi veoma jednostavno,u mirnoj fazi bolesti, pretežno na čistoj koži ledja ( bez kožnih promena), gde se postavljaju alergeni uz pomoć posebne lepljive trake i ostavljaju se  na tom mestu 48h. Nakon toga  se test trake skidaju, a rezultat se očitava nakon 48h, 72h, 5. i 7. dana. Za vreme testiranja mesto testiranja se ne sme kvasiti, izlagati suncu, mazati.

Kako se pripremati za testiranje?

Pre testiranje se ne sme koristiti antihistaminici 2-3 dana, kortikosteroidi do 2 nedelje. Mesto testiranja mora da bude bez kožnih promena 2 nedelje.Osoba ne sme  da se  izlaže UV zracima (sunce,solarijum) 4-6 nedelja, i treba prekinuti svu lokalnu terapiju 2-3 dana pre testiranja.

Šta se dešava ako je epikutani test pozitivan?

Dermatolog na osnovu rezultata ovog testiranja i od Vas dobijenih podataka o toku bolesti, navikama, hobiju, donosi zaključak o mogućem uzroku promene na Vašoj koži. Utvrdjivanjem alergije na odredjenu suspstancu može da se izbegne kontakt sa stvarima koji tu supstancu sadrže. Na taj način  se izbegne alergijska reakcija i posledice na koži,čime se u značajnoj meri poboljšava kvalitet života.

dr Matilda Čeke

Ive Lole Ribara 38, Zrenjanin, Srbija

Telefon: +381 (0)23 510 765
              +381 (0)23 580 030
 
Fax:       +381 (0)23 528 830
 
Mobilni: +381 (0)60 0510 766
              +381 (0)60 0510 776
              +381 (0)60 0510 816obsjsvi2.jpg

Specijalna hiruška bolnica osnovana je 2001. godine i kao takva uspešno radila do 2009. godine, kada se ukazala potreba za proširenjem kapaciteta i obima pružanja zdravstvenih usluga, te je specijalna hiruška bolnica prerasla u Opštu bolnicu „Sveti Jovan“ 2009 godine.

Ljubazno i profesionalno osoblje, koje Vas očekuje od prijemnog šaltera do lekara specijaliste koji vrši preglede, uz puno poštovanje Vaše ličnosti i razumevanje Vaših potreba i tegoba, jeste ono što nas već godinama čini prepoznatljivim, poručuju iz „Svetog Jovana“.

Naše visokostručno obučeno osoblje, koje radi na aparatima najnovije generacije u mogućnosti je da brzo i precizno postavi dijagnozu i odredi adekvatnu terapiju.

Posteljni kapaciteti su dovoljni za smeštaj ležećih bolesnika u konfornim dvokrevetnim sobama, a po želji i u apartmanu. Jedinica intenzivne terapije opremljena je sa dva respiratora i kompletnim monitoringom, kojeg opslužuje tim dežurnih lekara i medicinskih sestara.

Ambulantno poliklinički deo bolnice prostorno koristi deset savremeno opremljenih ambulanti, za sve vrste specijalističkih pregleda (opšta, vaskularna, dečija, plastična i rekonstruktivna hirurgija, onkohirurgija, urologija, ortopedija, neurohirurgija, ORL, oftalmologija), internističke grane (gastroenterologija (gastroskopija, kolonoskopija, ERCP), kardiologija, pulmologija, reumatologija, nefrologija, neurologija, hematologija i transfuziologija, endokrinologija), pedijatrija, psihologija, psihijatrija i ginekologija.

Posebno opremljen RTG kabinet (RTG grafija i skopija), 16 – slajsni CT najnovije generacije, mamograf, aparat za merenje gustine kostiju (osteodenzitometar), ultrazvučni aparati (UZ abdomena, štitne žlezde, dojke, mekih tkiva, krvnih sudova (dopler) kabinet, kardiološki ultrazvuk, Holteri krvnog pritiska i ritma srca, ginekološki kabinet opremljen modernim 2D i 4D ultrazvučnim aparatom i kolposkopom, spirometrija.

„Sveti Jovan“ poseduje savremeno opremljenu biohemijsku laboratoriju.

Hirurgija – klasična i laparoskopska - Opšta bolnica „Sveti Jovan“ poseduje dve velike operacione sale, potpuno opremljene za sve otvorene i laparoskopse procedure iz domena abdominalne hirurgije, vaskularne, plastične i rekonstruktivne, onkohirurgije, operacije dojke, ortopedije, urologije, ginekolgije, neurohirurgije (Discus hernia), otorinolaringologije (FESS), oftalmologije.

Operacione sale su opremljene ultrazvučnim nožem, LigaShure aparatom, argon plazma nožem kao i najmodernijim laser aparatom.

Vršimo ultrazvučne operacije katarakte (Phaco).

Svetski standardi - Prostor u kome se nalazimo podleže normativima svetskih standarda za Zdravsvene ustanove i čini ga najmodernijim u regionu, a samim tim i prijatnim za boravak pacijenta.

Kontakt - Zakažite pregled telefonom 023/510-765060/0510776 ili mejlom  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.