Funkcionalna endoskopska sinusna
Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva. Na mesto eliminisanog zamućenog sočiva se ugrađuje veštačko sočivo, koje pacijentima omogućava ...

Saznaj više ...
FESS


Endoskopija nosne šupljine i moderne imidžing tehnike danas predstavljaju standard u pristupu bolestima nosa i sinusa. One nam omogućavaju da izbegnemo nepotrebne i velike hirurške zahvate...

Saznaj više ...
VAŠA BOLNICA VAS UČI


Bezbedan pogled unutra - ultrazvučni pregled je bezopasan kako za majke tako i za njihove bebe.

Saznaj više ...
Vaskularna hirurgija


Nekada fizički male prepreke zadaju ljudima velike muke i boli.
Problemi vezani za vene, kapilare i hemoroide mogu se umanjiti ili potpuno otkloniti adekvatnim terapijama ...
Upotreba lasera u lečenju proširenih vena...

Saznaj više ...
PITAJTE DOKTORA


Pitajte doktora preko ovog formulara. Odgovor ćete dobiti u što kraćem roku na Vaš e-mail, a Vaše pitanje i odgovor će biti objavljeni na ovoj stranici.

Saznaj više ...

 

Vaskularna hirurgija

Tim lekara iz oblasti lečenja oboljenja perifernih krvnih sudova, predvođen dr Leom Savićem, se bavi dijagnostikom, konzervativnim i operativnim lečenjem bolesti arterija i vena kao i posledica prouzrokovanih ovim oboljenjima. U Opštoj Bolnici Sveti Jovan vrše se dijagnostičke pretrage tipa ColorDoppler i MSCT angiografija (skener) krvnih sudova glave, vrata, ruku i nogu, abdomena. Laboratorijskim ispitivanjima otkrivaju se faktori rizika i prognoza vaskularnih oboljenja, sprovode provere koagulacionog statusa.

Detaljnim pregledom vaskularnog hirurga postavljaju se indikacije, ordinira terapija, određuje plan lečenja.

U Opštoj Bolnici Sveti Jovan uspešno se sprovode:
-konzervativne metode lečenja stacionarnog ili ambulantnog tipa (ordiniranje infuzionih koktela rastvora vazodilatatora, antibiotika, analgetika) uz vršenje svih indikovanih dijagnostičkih ispitivanja
-operativne metode lečenja,po oblastima:

Iz oblasti arterijske hirurgije vrše se revaskularizacione operacije na nivou ekstremiteta sa ciljem poboljšanja cirkulacije (arterijski Bypass, arterijska endarerektomija, arterijska balon dilatacija…), ablaciona hirurgija sa ciljem uklanjanja ugroženog segmenta ekstremiteta (amputacije na raznim nivoima,..), lokalna nega i treman rana sa redovnim previjanjima uz nadzor od strane lekara.
Iz oblasti angioakcesa vrše se operacije kreiranja perifernog dijaliznog pristupa, kreiranje arteriovenske fistule ekstremiteta kao i zbrinjavanje njihovih komplikacija.

Iz oblasti venske hirurgije sprovode se metode operativnog zbrinjavanja proširenih vena klasičnim hirurškim metodama ili endovenskim, laserskim metodama, uklanjanja kapilara i varikoziteta sklerozacijom (ultrazvučno vođena injekciona skleroterapija penom), konzervativno i operativno lečenje trofičkih ulceracija potkolenice.
Od 2011. godine uspešno vršimo endovensku, lasersku ablaciju proširenih vena na nogama, najsavremenijim aparatima poslednje generacije.

Endovenska operacija proširenih vena (Laserska operacija) se izvodi ambulantno u lokalnoj (tuminiscentnoj) anesteziji i traje 30-60 minuta . Tokom operacije vena, tanka laserska sonda se pod kontrolom ultrazvuka uvodi u proširenu površnu venu. Postiže se usmeravanje laserskog zraka koji iznutra zagreva zid vene , dovodi do slepljivanja njenih zidova i zatvaranja vene. Pacijent istog dana odlazi kući, oporavak je brz a već sutradan se može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Izbegnuto je formranje krvnih podliva i kožnih ožiljaka. Postoperativno, preporučuje se korišćenje kompesivnih čarapa tokom mesec dana.

Klasična operacija komplikovanijih varikoznih (proširenih) vena ( “striping” ) se sprovodi u uslovima opšte anestezije uz predhodno obavljenu preoperativnu pripremu. Operacija traje 1 - 1,5 sat i izvodi se uvođenjem posebne sonde u prethodno podvezanu, površinsku venu kroz mali rez na koži. Uz pomoć sonde vena se „izvlači“. Po pravilu ostaju dva mala, slabo primetna ožiljka na gornjem i donjem kraju uklonjene proširene vene. 

 

Upotreba lasera u lečenju proširenih vena

vene.jpgSvaka druga osoba na planeti ima u nekom životnom periodu proširene vene. Veliki uticaj na nastanak bolesti imaju: nasledni faktori, u trudnoći-pritisak ploda na venske krvne sudove ali i životne navike savremenog čoveka, kao što su predugo sedenje i stajanje.

Imam li ja problem?

Prvi znaci venske slabosti su povremeni osećaji težine u nogama, umor, noćni grčevi, oticanje gležnjeva, svrab. Nelečeno početno stanje može da dovede do razvoja venskih bolesti i pratećih komplikacija. Pojava vidljivih mreža kapilara na koži, nabreklih potkožnih vena, oticanja nogu, ukazuje na uznapredovali tok bolesti. U poslednjem stadijumu nastaju promene na koži i otvorene nezarastajuće rane. Jednom proširene vene ostaju zauvek takve.

Opširnije...

Operacija hemoroida laserom "Biolitec"

hemoroidi1.jpg

U našoj ustanovi postoji mogućnost operacije hemoroida svih stadijuma – I, II, III, IV.

U toku operacije nema sečenja, samim tim nema rana i nema bolova. Posle operacije pacijent je potpuno mobilan, nema bolove i smetnje sa stolicom.Pacijent može već za dan, dva da se vrati na posao i svojim svakodnevnim aktivnostima.

Opširnije...

Operacija perianalnih fistula laserom "Biolitec"

fistule1.jpgU našoj ustanovi postoji mogućnost operacije perianalnih fistula na najsavremeniji način, upotrebom lasera.
Laserska radijalna sonda se uvuče u fistulozni kanal, koji se celom dužinom tretira laserskim zrakom, kontinuiranom energijom. Dejstvo laserskog zraka na granulaciono tkivo je vrlo efikasno, te dolazi do potpunog zarastanja fistule.

Opširnije...

Operacija pylonidalnog sinusa laserom "Biolitec"

pit.jpgPilonidalne ciste (sinusi) se u današnje vreme operišu savremenom laserskom metodom. Tkivo se ne iseca, nema bolova, nisu potrebna previjanja.
Laserska radijalna sonda se uvlači u unutrašnjost ciste kroz već postojeći otvor na koži, vrši se potpuna sklerozacija laserskim zrakom.

Opširnije...

Ive Lole Ribara 38, Zrenjanin, Srbija

Telefon: +381 (0)23 510 765
              +381 (0)23 580 030
 
Fax:       +381 (0)23 528 830
 
Mobilni: +381 (0)60 0510 766
              +381 (0)60 0510 776
              +381 (0)60 0510 816

Konsultanti - Hirurgija

 HIRURGIJA
Prim.dr sci.med Miroslav Davidov
Prim Dr Stojan Ratkov
Dr Aleksandar Ognjenović
Dr Marija Đujić
Dr Zoran Kujačić
Dr Branislav Petrov
Dr Dragan Vulin
Dr asis Aleksandar Gluhović
Prof Radovan Cvijanović
Dr Slavoljub Katić

 ESTETSKA HIRURGIJA 
  mr sci Dr Predrag Matejin
  Dr Marija Tuškan

  MAKSILOFACIJALNA HIRURGIJA
  Dr Dragan Đerić
  Prof Miroslav Ilić

 DEČIJA HIRURGIJA
Dr Aleksandar Komarčević
Dr Boban Đukanović

VASKULARNA HIRURGIJA
Dr Leo Savić

KARDIOVASKULARNA HIRURGIJA
Dr Živojin Jonjev

 NEUROHIRURGIJA
   Prof. Dr Petar Vuleković
   Dr Radomir Vujović