Funkcionalna endoskopska sinusna
Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva. Na mesto eliminisanog zamućenog sočiva se ugrađuje veštačko sočivo, koje pacijentima omogućava ...

Saznaj više ...
FESS


Endoskopija nosne šupljine i moderne imidžing tehnike danas predstavljaju standard u pristupu bolestima nosa i sinusa. One nam omogućavaju da izbegnemo nepotrebne i velike hirurške zahvate...

Saznaj više ...
VAŠA BOLNICA VAS UČI


Bezbedan pogled unutra - ultrazvučni pregled je bezopasan kako za majke tako i za njihove bebe.

Saznaj više ...
Vaskularna hirurgija


Nekada fizički male prepreke zadaju ljudima velike muke i boli.
Problemi vezani za vene, kapilare i hemoroide mogu se umanjiti ili potpuno otkloniti adekvatnim terapijama ...
Upotreba lasera u lečenju proširenih vena...

Saznaj više ...
PITAJTE DOKTORA


Pitajte doktora preko ovog formulara. Odgovor ćete dobiti u što kraćem roku na Vaš e-mail, a Vaše pitanje i odgovor će biti objavljeni na ovoj stranici.

Saznaj više ...
fb.png twit.png

 

Evocirani potencijali

Evocirani potencijali ( EP ) su metoda ispitivanja ( „snimanja“ ) odredjenih nervnih puteva – zivaca i mozdanih puteva, najčešće vidnih puteva ( vizuelni evocirani potencijali ( VEP )), akustičnih puteva ( auditivni evocirani potencijali ( AEP, BERA, ABR, ABEP )) i senzitivnih puteva ( somatosenzitivni evocirani potencijali ( SEP )).


Pri tome registrovane informacije nam pruzaju uvid u stanje pojedinih delova nerva ( njegove srzi odnosno ovojnice ) i mozdanih puteva, kao i eventualni stepen tezine oštećenja. Tegobe koje se ovom metodom mogu pokušati “rasvetliti” su smetnje vida ( oslabljen ili izgubljen vid ), smetnje sluha ( oslabljen ili izgubljen sluh, “zujanje” ) i senzitivnog sistema ( utrnulost, “mravinjanje”, “bockanje”, “paljenje”, … ).

Ispitivanje se obavlja u prisustvu lekara specijaliste, najčešće neurologa, kao i medicnskog tehničara posebno edukovanih za ovakav vid ispitivanja, a uz pomoć elektromioneurografskog aparata. Za njenu primenu nema apsolutnih kontraindikacija. Priprema obuhvata čistu kosu, bez ikakvih gelova. Potrebno je i da osoba nije gladna i da na dan snimanja ne uzima lekove za smirenje ( sedative ). Vremensko trajanje pregleda je od 30 do 60 minuta. Svi modaliteti evociranih potencijala koji se primenjuju su bezbedni – ne izazivaju značajnije nezeljene efekte.

Pregledi metodom evociranih potencijala se obavljaju u Opštoj bolnici “Sveti Jovan” svakodnevno, a po prethodnom zakazivanju.

Dr Igor Damjan
specijalista neurologije

Ive Lole Ribara 38, Zrenjanin, Srbija

Telefon: +381 (0)23 510 765
              +381 (0)23 580 030
 
Fax:       +381 (0)23 528 830
 
Mobilni: +381 (0)60 0510 766
              +381 (0)60 0510 776
              +381 (0)60 0510 816

Neurotim


Dr Tatjana Arsenić
specijalista neuropsihijatrije

Dr Igor Damjan
specijalista neurologije

Dr Svetlana Milićević – Kuručki
specijalista neurologije

Dr Koviljka Panjević
specijalista neuropsihijatrije

Dr Rajka Stanojlović

Aleksandra Golubović
diplomirani psiholog

Gordana Nobile
diplomirani defektolog, klinički logoped

Jelena Davidov
visoka strukovna sestra

Dečija neurologija

Dr Jasmina Trifunjagić