Funkcionalna endoskopska sinusna
Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva. Na mesto eliminisanog zamućenog sočiva se ugrađuje veštačko sočivo, koje pacijentima omogućava ...

Saznaj više ...
FESS


Endoskopija nosne šupljine i moderne imidžing tehnike danas predstavljaju standard u pristupu bolestima nosa i sinusa. One nam omogućavaju da izbegnemo nepotrebne i velike hirurške zahvate...

Saznaj više ...
VAŠA BOLNICA VAS UČI


Bezbedan pogled unutra - ultrazvučni pregled je bezopasan kako za majke tako i za njihove bebe.

Saznaj više ...
Vaskularna hirurgija


Nekada fizički male prepreke zadaju ljudima velike muke i boli.
Problemi vezani za vene, kapilare i hemoroide mogu se umanjiti ili potpuno otkloniti adekvatnim terapijama ...
Upotreba lasera u lečenju proširenih vena...

Saznaj više ...
PITAJTE DOKTORA


Pitajte doktora preko ovog formulara. Odgovor ćete dobiti u što kraćem roku na Vaš e-mail, a Vaše pitanje i odgovor će biti objavljeni na ovoj stranici.

Saznaj više ...
fb.png twit.png

 

Funkcionalna endoskopska sinusna hirurgija (FESS) - drugi deo

U kojim se slučajevima i obolenjima nosa i sinusa koristi metoda FESS-a 

fess

Endoskopija nosne šupljine i moderne imidžing tehnike, prvenstveno kompjuterizovana tomografija (CT), danas predstavljaju standard u pristupu bolestima nosa i sinusa. One nam omogućavaju da izbegnemo nepotrebne i velike hirurške zahvate, a reč funkcionalna opisuje termin koji se odnosi na uspostavljanje fizioloških, prirodnih mehanizama ventilacije i evakuacije sekreta.

Ne treba zaboraviti da nema uspešnog lečenja bez dobro postavljene dijagnoze jer u hirurgiji nema dovoljno materijala da bi se “jednom merilo a tri puta seklo”.

U tom smislu osnovu dijagnostike čini endoskopski pregled i CT nalaz.

Pregledi su bezbolni i rade se u lokalnoj anesteziji i u ležećem položaju. Endoskopi se uvode kroz nos i na ovaj način se jasno utvrđuje stanje sluznice i polazište eventualnog patološkog procesa (u vidu infekcije, deformacije, urođene anomalije, benignog ili malignog izraštaja, krvavljenja, stranog tela, sekreta i sl.)  Pregled se sistematski odvija u tri koraka. Prvo se pregleda donji nosni hodnik, zadnji nosni otvori (hoane), gornji sprat ždrela (epifarinks) sa otvorima slušnih tuba, adenoidna vegetacija (poznata kao treći krajnik) i otvor nazolakrimalnog kanala (kanala suzne žlezde). U drugom koraku endoskop se uvodi u srednji nosnih hodnik, a u trećem se posebna pažnja obraća na strukture koje su u kontaktu sa prirodnim otvorima viličnih sinusa (sinus maxillaris).

Endoskopskim pregledom se uspešno utvrđuje da li se radi o akutnoj ili hroničnoj inflamaciji i da li postoje predisponirajući faktori za nastanak istih. U toku pregleda može se uraditi izvlačenje sekreta i ulaganje leka. Ukoliko je potrebno savetuje se hirurška intervencija.

Endoskopija je jedina metoda kojom se tačno utvrđuje izvorište krvavljenja u nosu i direktno zaustavlja intervencijom u lokalnoj anesteziji. Krvavljenje iz nosa (epistaxis) je najčešće iz spleta krvnih sudova koji se nalaze na nosnoj pregradi ali postoje slučajevi kada se krvavljenje javlja u delovima nosne duplje koji nisu vidljivi bez endoskopa. Uporno krvavljenje zahteva česte, neprijatne i bolne tamponade nosa, u pojedinim slučajevima sa kompletnim zatvaranjem prednjih i zadnjih nosnih otvora. 

Metoda funkcionalne endoskopske hirurgije nalazi svoje mesto i u operacijama nosne pregrade, kada postoji devijacija i/ili deformacija (deviatio et deformatio septi nasi), mikrohirurškom tehnikom uklanjanja deformisanog ili iskrivljenog dela nosne pregrade uz minimalan rez sluznice i brzo zarastanje sa kratkotrajnim zadržavanjem u bolnici nakon operacije. Uklanjanjem prepreke uspostavlja se normalno disanje kroz nos.

U sledećem delu pročitajte nastavak teksta u kojim se slučajevima i obolenjima nosa i sinusa koristi metoda FESS-a

Mr sc. med. dr Goran Pudar - otorinolaringolog

drpudar.jpg

Rođen u Zrenjaninu, 1967. godine. Osnovnu školu i srednju Medicinsku školu završio u Zrenjaninu sa odličnim uspehom.
1993. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu sa prosečnom oU periodu od 1995. do 1998. godine radio kao lekar opšte prakse u Zavodu za zdravsrtvenu zaštitu.

2003. godine završio specijalizaciju iz otorinolaringologije na ORL Klinici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu sa ...

Saznaj više...

 

Ive Lole Ribara 38, Zrenjanin, Srbija

Telefon: +381 (0)23 510 765
              +381 (0)23 580 030
 
Fax:       +381 (0)23 528 830
 
Mobilni: +381 (0)60 0510 766
              +381 (0)60 0510 776
              +381 (0)60 0510 816

Konsultanti - ORL


  Dr Danica Ognjenović
  Dr Goran Pudar
  Dr Vladimir Trikić
  Dr Zoran Dukić