Funkcionalna endoskopska sinusna
Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva. Na mesto eliminisanog zamućenog sočiva se ugrađuje veštačko sočivo, koje pacijentima omogućava ...

Saznaj više ...
FESS


Endoskopija nosne šupljine i moderne imidžing tehnike danas predstavljaju standard u pristupu bolestima nosa i sinusa. One nam omogućavaju da izbegnemo nepotrebne i velike hirurške zahvate...

Saznaj više ...
VAŠA BOLNICA VAS UČI


Bezbedan pogled unutra - ultrazvučni pregled je bezopasan kako za majke tako i za njihove bebe.

Saznaj više ...
Vaskularna hirurgija


Nekada fizički male prepreke zadaju ljudima velike muke i boli.
Problemi vezani za vene, kapilare i hemoroide mogu se umanjiti ili potpuno otkloniti adekvatnim terapijama ...
Upotreba lasera u lečenju proširenih vena...

Saznaj više ...
PITAJTE DOKTORA


Pitajte doktora preko ovog formulara. Odgovor ćete dobiti u što kraćem roku na Vaš e-mail, a Vaše pitanje i odgovor će biti objavljeni na ovoj stranici.

Saznaj više ...
fb.png twit.png

 

Funkcionalna endoskopska sinusna hirurgija (FESS) - treći deo

U kojim se slučajevima i obolenjima nosa i sinusa koristi metoda FESS-a 

fess

Kao što je navedeno u prethodnom delu teksta o funkcionalnoj endoskopskoj hirurgiji nosa i sinusa ova metoda predstavlja suverenu tehniku u pregledima i operacijama gde postoji hronična upala nosa i sinusa, krvavljenje iz nosa, iskrivljenje i deformacija nosne pregrade.

Pored ovih oboljenja FESS mikroinvazivno pristupa i drugim patološkim promenama na sluznici, a kao najčešća u tom smislu javlja se nosno-sinusna polipoza.

Polipi su meke, benigne formacije, koje se stvaraju iz sluznice, a kao verovatna posledica zapaljenskog procesa imunološke prirode. Oni su svojom peteljkom pripojeni na sluznicu, slobodno su pokretni i bezbolni. Najčešće su sivosedefaste boje, mada mogu imati i primese žute, ružičaste ili crvene u slučaju zapaljenja ili mehaničke iritacije npr. kada su toliko veliki da “provaljuju” kroz nosnice.

Očigledna je povezanost nastanka polipa i različitih hroničnih respiratornih bolesti (astma), intolerancija aspirina i nesteroidnih antiinflamatornih lekova, cistična fibroza, sindromi cilijarne disfunkcije, hronični alergijski i nealergijski sinusitisi i alergijski gljivični sinusitis.

Simptomi polipa su zapušenost nosa i otežano disanje kroz nos (jednostrano ili obostrano), pojačana sekrecija iz nosa, delimični ili potpuni gubitak čula mirisa, hrkanje, povremene glavobolje i česte upale sinusa. Tegobe se pogoršavaju u periodima alergijske iritacije ili infekcijama gornjih disajnih puteva. Bol i povremena pojava sukrvičavog sekreta ili čiste krvi pobuđuju sumnju da se ne radi o polipu, već o tumoru u predelu nosne šupljine ili okolnih anatomskih struktura.

Klasična hirurška intervencija uklanjanja polipa kroz nos (polypectomia) pod kontrolom oka u većini slučajeva dovodi do krakotrajnog poboljšanja tegoba pošto je procenat vraćanja bolesti (recidiva) izuzetno visok. Ovom tehnikom, bez invazivnog pristupa, nije moguće ukloniti bolesnu sluznicu sa izvorišta polipa (najčešće je to ušće viličnog sinusa i etmoidalni sinusi). Endoskopska hirurgija nam omogućava da uz male hirurske rezove unutar nosne šupljine dosegnemo sva mesta koja nam snimak kompjuterizovane tomografije označava kao potencijalne izvore bolesti. Procenat recidiva bolesti je značajno niži, oporavak pacijenta izuzetno brz, boravak u bolnici skraćen na 12 do 24h.

Ukoliko vam je postavljena neka od navedenih dijagnoza Opšta bolnica „Sveti Jovan“ u Zrenjaninu Vam stoji na raspologanju u smislu dijagnostike i endoskopskog operativnog lečenja.

U sledećem delu pročitajte nastavak teksta u kojim se slučajevima i obolenjima nosa i sinusa koristi metoda FESS-a.  

Mr sc. med. dr Goran Pudar - otorinolaringolog

drpudar.jpg

Rođen u Zrenjaninu, 1967. godine. Osnovnu školu i srednju Medicinsku školu završio u Zrenjaninu sa odličnim uspehom.
1993. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu sa prosečnom oU periodu od 1995. do 1998. godine radio kao lekar opšte prakse u Zavodu za zdravsrtvenu zaštitu.

2003. godine završio specijalizaciju iz otorinolaringologije na ORL Klinici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu sa ...

Saznaj više...

 

Ive Lole Ribara 38, Zrenjanin, Srbija

Telefon: +381 (0)23 510 765
              +381 (0)23 580 030
 
Fax:       +381 (0)23 528 830
 
Mobilni: +381 (0)60 0510 766
              +381 (0)60 0510 776
              +381 (0)60 0510 816

Konsultanti - ORL


  Dr Danica Ognjenović
  Dr Goran Pudar
  Dr Vladimir Trikić
  Dr Zoran Dukić