Funkcionalna endoskopska sinusna
Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva. Na mesto eliminisanog zamućenog sočiva se ugrađuje veštačko sočivo, koje pacijentima omogućava ...

Saznaj više ...
FESS


Endoskopija nosne šupljine i moderne imidžing tehnike danas predstavljaju standard u pristupu bolestima nosa i sinusa. One nam omogućavaju da izbegnemo nepotrebne i velike hirurške zahvate...

Saznaj više ...
VAŠA BOLNICA VAS UČI


Bezbedan pogled unutra - ultrazvučni pregled je bezopasan kako za majke tako i za njihove bebe.

Saznaj više ...
Vaskularna hirurgija


Nekada fizički male prepreke zadaju ljudima velike muke i boli.
Problemi vezani za vene, kapilare i hemoroide mogu se umanjiti ili potpuno otkloniti adekvatnim terapijama ...
Upotreba lasera u lečenju proširenih vena...

Saznaj više ...
PITAJTE DOKTORA


Pitajte doktora preko ovog formulara. Odgovor ćete dobiti u što kraćem roku na Vaš e-mail, a Vaše pitanje i odgovor će biti objavljeni na ovoj stranici.

Saznaj više ...
fb.png twit.png

 

Funkcionalna endoskopska sinusna hirurgija (FESS) - peti deo

Kako se izvodi operativni zahvat funkcionalne endoskopske hirugije nosa i sinusa 

fess

 

Kada je postavljena dijagnoza oboljenja u nosu i sinusima u određenom broju slučajeva preporučuje se operativno lečenje funkcionalnom endoskopskom hirurgijom. U tom trenutku hirurg dobija seriju uobičajenih pitanja: Da li će boleti? Da li ću biti uspavan? Koliko dugo će trajati operacija? Koliko dugo ću ostati u bolnici?

Operacija se radi u opštoj endotrahealnoj anesteziji što omogućava miran rad hirurgu onoliko koliko je to potrebno od slučaja do slučaja. Postoperativni bol je sveden na minimum, ili ne postoji, zbog ranije spomenutih karakteristika hirurške metode minimalne invazije sluznice i drugih struktura nosa i sinusa. Nakon operacije pacijent se zadržava u bolnici do 24h ukoliko nema komplikacija u lokalnom ili opštem statusu.

Operativni zahvat (FESS) se izvodi pomoću "hladnih" instrumenata, hvatalica, grickalica, noževa, aspiratora i povremeno upotrebom bipolarnog elektrokautera, radi zaustavljanja krvarenja iz određenog krvnog suda, kao što su prednja ili zadnja etmoidalna, odnosno sfenopalatinalna arterija. Uprkos raširenom verovanju, u toku FESS-a nema upotrebe lasera, koblatora, radiofrekventnog noža, niti bilo koje "svemirske tehnologije". Instrumenti su maksimalno prilagođeni ovim operacijama i vrlo uspešno rade svoj posao, te upotreba te vrste novih tehnologija nije potrebna.

U toku operacije se uklanjaju polipi, oboleli delovi sluznice, deformacije hrskavice i kosti nosne pregrade, kao i sluznica i koštane pločice koje formiraju uske delove bočnog dela šupljine nosa u predelu ušća sinusa, tačnije "predsoblja" sinusa, preko kojih ovi komuniciraju sa šupljinom nosa. Upravo ti delovi predstavljaju mesto odakle bolest počinje i širi se na ostalu sluznicu nosa i sinusa. Značajno je ponoviti da su ovi delovi  bili nedostupni operacijama u eri pre upotrebe endoskopa i specifičnih instrumenata. Uz odgovarajuću preoperativnu pripremu, dobru anesteziju, kontrolu krvnog pritiska tokom operacije, precizan i pažljiv rad, krvarenje je svedeno na minimum, a količina izgubljene krvi kreće se od 50 do 150 ml. Poređenja radi pri dobrovoljnom davanju krvi  uzima se do 450 ml.

Pre otpusta pacijenta iz bolnice odstranjuju se tamponi iz nosa, ukoliko su postavljeni i pacijentu se savetuje mirovanje, izbegavanje većih fizičkih napora, višekratna toaleta nosa ispiranjem slanim rastvorima, a po potrebi i lekovi koje je lekar prepisao (npr. antibiotici, analgetici, antialergijski lekovi itd.). Kontrole lokalnog nalaza su obavezne i sprovode se endoskopijom u intervalima koje određuje hirurg operator. Pacijenti se u roku od 7 do 10 dana vraćaju uobičajenim životnim aktivnostima.

Ukoliko vam je postavljena neka od dijagnoza oboljenja nosa i sinusa Opšta bolnica „Sveti Jovan“ u Zrenjaninu vam stoji na raspologanju u smislu endoskopske dijagnostike i operativnog lečenja.

Mr sc. med. dr Goran Pudar - otorinolaringolog

drpudar.jpg

Rođen u Zrenjaninu, 1967. godine. Osnovnu školu i srednju Medicinsku školu završio u Zrenjaninu sa odličnim uspehom.
1993. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu sa prosečnom oU periodu od 1995. do 1998. godine radio kao lekar opšte prakse u Zavodu za zdravsrtvenu zaštitu.

2003. godine završio specijalizaciju iz otorinolaringologije na ORL Klinici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu sa ...

Saznaj više...

 

Ive Lole Ribara 38, Zrenjanin, Srbija

Telefon: +381 (0)23 510 765
              +381 (0)23 580 030
 
Fax:       +381 (0)23 528 830
 
Mobilni: +381 (0)60 0510 766
              +381 (0)60 0510 776
              +381 (0)60 0510 816

Konsultanti - ORL


  Dr Danica Ognjenović
  Dr Goran Pudar
  Dr Vladimir Trikić
  Dr Zoran Dukić