Funkcionalna endoskopska sinusna
Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva. Na mesto eliminisanog zamućenog sočiva se ugrađuje veštačko sočivo, koje pacijentima omogućava ...

Saznaj više ...
FESS


Endoskopija nosne šupljine i moderne imidžing tehnike danas predstavljaju standard u pristupu bolestima nosa i sinusa. One nam omogućavaju da izbegnemo nepotrebne i velike hirurške zahvate...

Saznaj više ...
VAŠA BOLNICA VAS UČI


Bezbedan pogled unutra - ultrazvučni pregled je bezopasan kako za majke tako i za njihove bebe.

Saznaj više ...
Vaskularna hirurgija


Nekada fizički male prepreke zadaju ljudima velike muke i boli.
Problemi vezani za vene, kapilare i hemoroide mogu se umanjiti ili potpuno otkloniti adekvatnim terapijama ...
Upotreba lasera u lečenju proširenih vena...

Saznaj više ...
PITAJTE DOKTORA


Pitajte doktora preko ovog formulara. Odgovor ćete dobiti u što kraćem roku na Vaš e-mail, a Vaše pitanje i odgovor će biti objavljeni na ovoj stranici.

Saznaj više ...
fb.png twit.png

 

Spas od mnogo decibela

Oštećenje sluha može biti nasledno, odnosno, genetsko, zatim, usled raznih boleti (infekcija ili upala), usled mehaničke povrede (pad, saobracajni udes) ili usled izloženosti velikoj buci. Osobe sa ostećenjem sluha mogu biti potpuno gluve ili nagluve, odnosno, sa delimicnim ostecenjem sluha.

Glasna muzika preko slusalica ili buka druge vrste, vec nakon 5 minuta ostecuje slusni nerv. Nakon provedene noci u klubu ili diskoteci, moze se pojaviti bubnjanje i neprijatan šum u usima, kao i jaka glavobolja. U ovim slučajevima, sluh se vraca u normalu posle 24 sata ukoliko nije doslo do ostećenja. Ukoliko šum potraje danima, obavezno je posetiti svog lekara. Nakon uradjenog tonskog audiograma, procenjuje se da li ce se sluh spontano vratiti, sto se desava u svega 30% slucajeva.

Akutna ostećenja ne moraju biti trajna, za razliku od hroničnih koja su sve cesca kod omladine koja boravi u bučnim prostorijama, ili onih koji slusaju glasnu muziku preko slušalica. Kada je jačina zvuka iznad 120 db, graniči se sa bolom, i tada zvuk moze ostetiti bubnu opnu i uzrokovati trajno ostecenje sluha.

Organizam se od toga donekle brani mišićima koji ukrute slušne koščice i podrazavaju unutrasnje uvo i tecnost koja se u njemu nalazi. Zbog buke, slusni nervi ostaju bez kiseonika, nastaje spazam krvnih sudova, pa krv u njima prestaje da tece, sto izaziva ostecenje sluha.

Omladina ne pridaje vaznost ovoj opasnosti, a sve vise je onih koji imaju vise ili manje ostecen sluh. Gubitak sluha je donekle normalna pojava kod osoba starijih od 70 godina. S godinama prvo propada spoljni zavoj puža, koji je zaduzen za visoke frekvencije, a nakon toga i nervi koji su smesteni prema unutra, zaduzeni za niske frekvencije. Gubitak sluha godinama neprimentno napreduje, a od velike je vaznosti da se na vreme prepozna i koriguje.

Hronicna ostecenja zahtevaju dugotrajne tretmane lecenja, a cesto i slusne aparate. Kod teskih ostecenja sluha savetuje se nosenje slusnog aparata cime se moze umanjiti uticaj daljeg propadanja sluga, tj., slusnog zivca koji se na ovaj nacin aktivira. Slusni aparati znatno poboljsavaju kvalitet zivota osoba sa ostecenjem sluha. Novije tehnologije slusnih aparata omogucavaju nosenje aparata u samom kanalu uva ili iza uva za odgovarajucim izlivenim otiskom. Kod nas u bolnici "Sveti Jovan" od skoro moze se preventivno delovati u ovim slucajevima uz pomoc poznatih strucnjaka ORL specijalistima.

 

dr Danica Ognjenovic
Otorinolaringolog
Opsta bolnica "Sveti Jovan"

Mr sc. med. dr Goran Pudar - otorinolaringolog

drpudar.jpg

Rođen u Zrenjaninu, 1967. godine. Osnovnu školu i srednju Medicinsku školu završio u Zrenjaninu sa odličnim uspehom.
1993. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu sa prosečnom oU periodu od 1995. do 1998. godine radio kao lekar opšte prakse u Zavodu za zdravsrtvenu zaštitu.

2003. godine završio specijalizaciju iz otorinolaringologije na ORL Klinici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu sa ...

Saznaj više...

 

Ive Lole Ribara 38, Zrenjanin, Srbija

Telefon: +381 (0)23 510 765
              +381 (0)23 580 030
 
Fax:       +381 (0)23 528 830
 
Mobilni: +381 (0)60 0510 766
              +381 (0)60 0510 776
              +381 (0)60 0510 816

Konsultanti - ORL


  Dr Danica Ognjenović
  Dr Goran Pudar
  Dr Vladimir Trikić
  Dr Zoran Dukić