Funkcionalna endoskopska sinusna
Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva. Na mesto eliminisanog zamućenog sočiva se ugrađuje veštačko sočivo, koje pacijentima omogućava ...

Saznaj više ...
FESS


Endoskopija nosne šupljine i moderne imidžing tehnike danas predstavljaju standard u pristupu bolestima nosa i sinusa. One nam omogućavaju da izbegnemo nepotrebne i velike hirurške zahvate...

Saznaj više ...
VAŠA BOLNICA VAS UČI


Bezbedan pogled unutra - ultrazvučni pregled je bezopasan kako za majke tako i za njihove bebe.

Saznaj više ...
Vaskularna hirurgija


Nekada fizički male prepreke zadaju ljudima velike muke i boli.
Problemi vezani za vene, kapilare i hemoroide mogu se umanjiti ili potpuno otkloniti adekvatnim terapijama ...
Upotreba lasera u lečenju proširenih vena...

Saznaj više ...
PITAJTE DOKTORA


Pitajte doktora preko ovog formulara. Odgovor ćete dobiti u što kraćem roku na Vaš e-mail, a Vaše pitanje i odgovor će biti objavljeni na ovoj stranici.

Saznaj više ...
fb.png twit.png

 

Funkcionalna endoskopska sinusna hirurgija (FESS) - prvi deo

Savremeni dijagnostičko operativni pristup obolenjima nosne šupljine i sinusa

fess

Bolesti nosa i nosnih sinusa čine veliki procenat slučajeva u praksi otorinolaringologa. S obzirom da ove strukture prvenstveno učestvuju u disanju, osećaju mirisa, formiranju boje i zvučnosti glasa, aktivaciji refleksnih zona i poboljšanju kvaliteta udahnutog vazduha, obezbeđivanje zdrave funkcije, utvrđivanje stanja i pravilno lečenje imperativ su ove grane medicine. Interesantan je podatak da dnevno kroz nos udahnemo do 20.000 litara vazduha.

Najčešća obolenja nosa i sinusa su akutna i hronična zapaljenja, alergijske izmene sluznice (alergijski rinitis), endonazalna i sinusna polipoza, krvavljenje (epistaksa), devijacija i deformacija nosne pregrade. Pored toga, povrede i strana tela zauzimaju značajno mesto u patologiji ove regije.

Standardne dijagnostičke metode pregleda prednjom i zadnjom rinoskopijom kao i rentgenskim snimanjem nosa i sinusa postale su nedovoljne u pristupu i vizualizaciji, a direktni hirurški pristupi sinusima previše invazivni i traumatični. Kasnih 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog veka Prof. dr Valter Meserklinger u Gracu u Austriji započeo je razvoj moderne tehnike endoskopskog pregleda nosne šupljine i strukture spoljašnjeg zida, prirodnih otvora nosnih sinusa kao i minimalno invazivni hiruški pristup uz pomoć endoskopa. Njegov rad uspešno je nastavio i usavršio Prof. dr Hajnc Štamberger koji je i dalje aktivan u tom smislu i edukator je srpskih otorinolaringologa koji se bave ovom metodom hirurgije na kursevima FESS-a na ORL Klinici Univerzitetskog centra u Gracu. Uporedo sa njima u  Americi radi i razvija tehniku Prof. dr Dejvid Kenedi koji i uvodi termin funkcionalna endoskopska hirurgija sinusa 1985. godine.

Strukturu endoskopa čini niz cilindričnih sočiva ugrađenih u dvostruku metalnu košuljicu kroz koju prolaze optička vlakna za intenzivno osvetljenje sa vidnim poljem širine od 90 stepeni u svim pravcima, potrebno uvećanje slike i po potrebi gledanje pod uglom od 0 do 70 stepeni. Ovim optičkim instrumentom gledaju se i strukture koje nisu dostupne direktnom, pravom pogledu tj. može da se "zaviri iz ćoška". Primena tehnologije funkcionalne endoskopske sinusne hirurgije omogućila je otorinolaringolozima započinjanje nove ere minimalno invazivne metode pregleda i operacije koji će od sada biti u ponudi usluga Opšte bolnice Sveti Jovan.

U sledećem delu pročitajte u kojim se slučajevima i obolenjima nosa i sinusa koristi metoda FESS-a

Mr sc. med. dr Goran Pudar - otorinolaringolog

drpudar.jpg

Rođen u Zrenjaninu, 1967. godine. Osnovnu školu i srednju Medicinsku školu završio u Zrenjaninu sa odličnim uspehom.
1993. godine diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu sa prosečnom oU periodu od 1995. do 1998. godine radio kao lekar opšte prakse u Zavodu za zdravsrtvenu zaštitu.

2003. godine završio specijalizaciju iz otorinolaringologije na ORL Klinici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu sa ...

Saznaj više...

 

Ive Lole Ribara 38, Zrenjanin, Srbija

Telefon: +381 (0)23 510 765
              +381 (0)23 580 030
 
Fax:       +381 (0)23 528 830
 
Mobilni: +381 (0)60 0510 766
              +381 (0)60 0510 776
              +381 (0)60 0510 816

Konsultanti - ORL


  Dr Danica Ognjenović
  Dr Goran Pudar
  Dr Vladimir Trikić
  Dr Zoran Dukić